10 fun facts om russefeiringen i Norge

Den norske russefeiringen er nok noe mange utenfor Norge vil bemerke seg som unikt ved vår kultur. Russen har vært en del av 17. mai-feiringen i over 100 år. Vi skal i denne artikkelen se nærmere på 10 fun facts om russefeiringen i Norge.

1. Det finnes 5 utdødde russefarger

Illustrasjon av utdødde russefarger

De fleste vet om blåruss, rødruss, og svartruss. Grønnruss og gullruss har også flere fått med seg. I tillegg til disse 5 fargene finnes det også 5 utdødde russefarger; gulruss (yrkesskole), lillaruss (formgivningsfag), hvitruss (idrettslinje), oransjeruss (kun ungdomsskole), og rosaruss (barnehagen) er alle tidligere brukte russefarger.

2. Russ betyr å «å legge fra seg hornene»

Russ er en forkortelse for latinske cornua depositurus, som betyr å legge fra seg hornene. På 1700-tallet, før det var universiteter i Norge, studerte nordmenn i Danmark. Studentene fikk et horn i pannen og måtte ha på seg dette helt til de besto prøven for eksaminatoren.

3. Russebilene pleide kun å være transport i russetoget

Russebil fra 50-tallet
FOTO: ERVIK, PER / SCANPIX

Da russebilene først kom på 50-tallet, så var de først og fremst kun ment som kjøretøy til russetoget. I dag benyttes vans og busser til transport gjennom hele russetiden, enten gruppen skal på hjemmefest eller et russemøte.

4. «Chickelacke» var russens stammerop

Selv om det kanskje ikke brukes stort i dag, så var «chickelacke» russens eget stammerop. Ropet oppstod i Oslo i 1934, og stammer originalt fra et dansk speiderrop. Blårussen har også sitt eget stammerop «Via, via, bom-bom-bom…».

5. Krussen er de kristnes egen russegruppe

Illustrasjon av hjerte med jesus i midten

Kristenruss, eller kruss, er et alternativ for kristne som ikke ønsker å ta del i aktiviteter knyttet opp mot sex og alkohol. Blant annet arrangeres en alkoholfri festival i Kragerø hvert år, og denne typen russ har helt unike knuter som erstatter de en kanskje betrakter som mindre sømmelige.

6. Russetiden kan betraktes som en liminal fase

Allan Sande, som er førsteamanuensis, hevdet i en avhandling at russefeiringen er en liminal fase. Det vil si at den er et overgangsrituale mellom to faser i livet, da altså ung og voksen i dette tilfellet.

7. Profesjonelle russelåter koster ofte mellom 20.000 – 70.000 kroner

Illustrasjon av kostbare russelåter

Pengebruken har eksplodert for russen, og en av de større kostnadene har blitt russelåtene. Konkurransen er stor for å vinne årets låt, og derfor investerer mange russebusser mellom 20.000 – 70.000 kroner per låt.

8. Russebusser kan koste over 1 million kroner

Det finnes flere eksempler på russebusser som har kostet rundt 1 million kroner, og i de mest ekstreme tilfellene enda mer. Her er det vanlig at 15-25 ungdommer går sammen for å finansiere prosjektet. Selve bussen, lysrigger, lydanlegg, og innvendig interiør står for majoriteten av kostnadene.

9. Landstreffet Stavanger ble sammenlignet med Coachella

Landstreff Stavanger med russ som feirer

Landstreffet Stavanger er unektelig ett av de største høydepunktene i russefeiringen. Russ fra hele landet møtes på dette arrangementet for å feire sammen. Associated Press mente at festivalen minner om Coachella i California, en av de største musikkfestivalene i verden.

10. Knutene har blitt mer samfunnsnyttige

Mange assosierer russeknuter med ganske ville tilstander. Det stemmer fortsatt for majoriteten, men etter mye kritikk har mer samfunnsnyttige russeknuter blitt iverksatt. Blant annet har testing av kjønnssykdommer, og ikke minst det å mate en hjemløs person, blitt satt på listen over knuter.

Tjene penger til russetiden?

Er du med i en russegruppe med behov for å tjene penger til russetiden? Da kan vi i Norgesbriketten hjelpe dere med å tjene penger på dugnad for russ. Gjennom salg av våre fantastiske opptenningsbriketter kan dere tjene store penger enkelt og risikofritt. Produktet har vist seg å være meget lettsolgt gjennom hundrevis av russegrupper vi tidligere har samarbeidet med.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin