Tjen penger på dugnad

Dugnad med oss gir dere en unik mulighet til å tjene penger. Inntekter til idrettslag, skoleklasser, russegrupper, korps og foreninger. Tjen 10.000 – 500.000 kr til klubbkassen og klassekassen.

Kalkulator

Antall personer i gruppen:

30

Norgesbriketten - antall esker per person:

20

Om produktet

Norgesbriketten er et kvalitetsprodukt som selges av skoleklasser, idrettsklubber, korps, russ og andre foreninger over hele landet. Gjennom dugnad med våre miljøvennlige opptenningsbriketter kan dere enkelt og risikofritt tjene penger til klubbkassen eller klassekassen. Produktet har blitt favoritten blant mange husholdninger, og dugnaden viser seg gang på gang å være en stor suksess for gruppene vi samarbeider med.

  • 320 stk. opptenningsbriketter i hver eske
  • Dere kjøper eskene for 100 kr inkl. mva
  • Anbefalt utsalgspris 200 kr
  • 100 kr fortjeneste per solgte eske
✓ 30 dagers betalingsfrist & returrett
✓ Enestående kvalitet gir fornøyde kunder
✓ Rask levering, kun 2-5 virkedager
✓ Markedets beste fortjeneste

Dugnad fra A til Å

Nordmenn er glad i sin kultur, og da spesielt når vi kan fremme det vi selv mener er helt unikt ved nasjonen vår. Det finnes mange kulturelle aspekter som løftes frem internasjonalt; Skigåing, vakre fjorder og fjell, fredagstaco og Kvikk Lunsj blir nok ofte oppgitt når det kommer til spørsmål om hva som er typisk norsk. Flere av disse kulturelle egenskapene deler vi imidlertid til dels med andre land.

En av de konseptene som til gjengjeld har blitt holdt noe mer her på hjemmebane er den norske dugnaden. Denne siden tar for seg dugnad fra A til Å. Hva er egentlig en dugnad? Hvor stammer dugnaden fra? Og hvordan ser dugnad ut i dag?

Emojis som viser dugnadsarbeid

Hva er dugnad og dens definisjon?

Dugnad er helt enkelt definert som arbeid utført frivillig og ulønnet, da oftest av betydning for et fellesskap. Det er også mulig å utføre dugnader for enkeltpersoner, selv om det kanskje ikke er så vanlig her i Norge. Dessuten har det historisk sett vært mest populært med dugnader for lokale formål.

Selve ordet i seg selv kommer fra norrønske dugnaðr, som betyr «hjelp» eller «god gjerning». Til tross for at dugnader er frivillig og ulønnet, er de som regel fordelaktig for deltakerne siden vedkommende gjerne er en del av fellesskapet selv. En familiefar som for eksempel hjelper til med å sette opp lekeplass i borettslaget vil jo etterpå kunne nyte synet av de storfornøyde barna sine!

Fellesskap som holder hender på dugnad

Om begrepet

Dugnad i seg selv har mest sannsynlig eksistert siden tidenes morgen. Det har alltid vært essensielt for mennesker å hjelpe hverandre for fellesskapets beste, uansett hvilken sivilisasjon det er snakk om. Derfor bør det kanskje ikke være så overraskende for oss nordmenn at dugnaden ikke er noe som er særegent for Norge.

Mer presist, ordet dugnad som kommer fra norrønt er relativt særegent, men selve konseptet bak finnes i mange andre kulturer. Sverige, Estland, Latvia, Polen, Russland, og flere land har alle lignende begrep. Selv i Filipinene benyttes ordningen med dugnad for å styrke fellesskapet. De fleste landbrukssamfunn i verden har hatt dugnader av et eller annet slag gjennom tidene.

Dugnadens historie i Norge

Det er vanskelig å sette en finger på når dugnadene først begynte i Norge. Dette er tross alt en gammel skikk verden over som mer eller mindre har eksistert helt siden landbruket.

I Norge var dugnader en vanlig arbeidsform frem til langt ut på 1800-tallet. Harde jobber som taktekking, transport av tømmer, bygging av hus, også videre gikk raskere og var enklere utført med flere mann på laget. Dugnad i sin originale form var i grunn ikke noe mer enn samarbeid. Over tid hjalp nordmenn hverandre på de områdene de kunne, for så å få tjenester i retur.

Den tradisjonelle arbeidsdugnaden

Det harde arbeidet som var involvert i dugnadene før i tiden stoppet derimot på langt nær opp. Fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag har fortsatt den såkalte arbeidsdugnaden stått sterkt i Norge. Allikevel var det ikke innen landbruk at dugnadene skulle bli mest typisk.

Hva er egentlig arbeidsdugnad i dag?

I dag er kanskje det å rake løv, male, klippe gress og lignende oppgaver det vi kjenner best til når det gjelder denne formen for dugnad. Det har blitt noe urnorsk ved det å leve i borettslaget og jobbe sammen for å rydde og fikse ting.

Pengeinnsamlinger

Flere eksempler på arbeidsdugnader kan være varetelling, vakthold på konserter, flaskeinnsamling, flyttejobber og servering på arrangementer. Slike jobber utføres ofte av skoleklasser, idrettsklubber, russ, korps og andre foreninger med mål om å samle inn penger til turer eller andre formål. Da benevnes det ofte at det harde arbeidet ikke bare gir inntekter, men bygger også et fint samhold i gruppa.

Arbeidsdugnad med maling av blå vegg

Den «moderne» salgsdugnaden

Selv om den tradisjonelle arbeidsdugnaden ofte brukes som pengeinnsamling, så har salgsdugnader raskt økt i popularitet. Denne formen for dugnad har blitt stadig mer fremtredende over de siste tiårene.

Mann som selger produkter på salgsdugnad

Hva er salgsdugnad?

Salgsdugnader handler ganske enkelt om å selge produkter med fortjeneste, som går til den saken en jobber for. Kundene vil som regel være naboer, venner, bekjente, kollegaer og familie. Idrettslag, skoleklasser, russ, korps, og foreninger er blant de som gjennomfører salgsdugnader.

Salgsdugnad vs. arbeidsdugnad

En stor fordel med salgsdugnad kontra arbeidsdugnad, er at det krever mindre fysisk arbeid. Gitt at dugnadsproduktene er attraktive og fornuftig priset, kan de ofte enkelt selges gjennom sosiale medier eller ved å gjøre en liten ringerunde til bekjente i nærområdet.

Noen populære dugnadsprodukter

For eksempel kan en gjøre stor suksess med tennbriketter dugnad om vinterhalvåret, siden produktet er noe «alle» bare må ha gjennom den kalde tiden. Kortpakker, sokker, klær, toalettpapir, syltetøy, kakebokser og kjeks er også eksempler på dugnadsprodukter som har blitt vanlig å selge.

Må det betales skatt?

Kanskje lurer dere på om overskudd fra dugnadsarbeid er skattepliktig. I så fall kan dere slappe av og puste lettet ut; Både arbeidsdugnad og salgsdugnad er helt skattefritt. Så sant ingen av deltakerne mottar vederlag privat, så skal ikke en eneste krone av fortjenesten skattes. Les gjerne mer om dugnad og skatt på nettsidene til Skatteetaten.

Idrettslag

Idrettslag er kanskje en av de mest åpenbare aktørene som arrangerer dugnader. Sponsorer og medlemskontingenter gir sjeldent tilstrekkelig midler for å dekke klubbens løpende utgifter. For å kunne gi medlemmene et godt treningstilbud, gjennomføres ofte flere dugnader i løpet av året.

Dugnad for idrettslag kan komme i form av både arbeidsdugnad og salgsdugnad. Klubben sparer for eksempel mye penger dersom spillerne vedlikeholder idrettsbanen, maler klubbhuset og rydder ellers. Laget kan dessuten sikre seg gode inntekter til klubbkassen dersom en effektiv salgsdugnad iverksettes.

Idrettslag som gjennomfører dugnad
Skoleklasse som tjener penger på dugnad

Klassetur

Skoleklasser er også kjent for innsamling av penger gjennom dugnader, som oftest med formål om å finansiere klasseturen. Det er jo tross alt ikke slik at skattepengene dekker kostbare skoleturer. Alt fra steking av vafler til varetelling i nærbutikken benyttes som arbeidsdugnader for at elevene skal få mulighet til å bli med på tur.

Det har også blitt populært for klasser å gjennomføre salgsdugnader. Slike prosjekter kan være meget innbringende, gitt at den valgte dugnadsleverandøren tilbyr lettsolgte produkter og konkurransedyktige priser. Dugnadsproduktene har dessuten blitt enklere å selge på grunn av sosiale medier. Nå kan klassekontakter, elever og foresatte enkelt nå ut til nettverket sitt kun med et par tasteklikk!

Russ

I nyere tid har det blitt vanlig blant russen å danne egne grupper med vennene. Medlemmene går ofte til innkjøp av profesjonelle russelåter og spesialdesignet logo og klær. Noen av russegruppene har til og med egen buss som i enkelte tilfeller kan koste så mye som 1 million kroner. Siden det er vanskelig å få tak i slike summer fra sponsorer og støtte fra foreldre, har russedugnad blitt svært vanlig.

Det har nesten blitt en helt egen kamp om å finne de beste dugnadene. Det vil si, gruppene ønsker selvfølgelig de enkleste oppgavene med høyest mulig inntekter. Valget faller ofte på salgsdugnader, der russen videreselger ulike produkter med fortjeneste. Det er også vanlig med arbeidsdugnader, der russegruppene for eksempel stiller opp som vakthold på festivaler og får betalt for innsatsen av arrangøren.

Russ med plakat
Behov for å tjene penger til klubbkassen eller klassekassen?
Dugnad med Norgesbriketten løser problemet!
Fun facts om dugnad

5 fun facts om dugnad

  1. Oppslagsverket Wikipedia kan kalles en internasjonal dugnad. Alle artikler i leksikonet er skrevet frivillig og gratis. Korrektur og sjekk av fakta blir også ofte utført helt gratis.
  2. I 2004 ble «dugnad» kåret til Norges nasjonalord. Det var TV-serien ved navn Typisk Norsk som lot seerne stemme frem det ordet de mente ville passe best
  3. Det går an å forske på dugnad! Karl Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) i Oslo har forsket på frivillig arbeid og frivillige organisasjoner i nesten to tiår.
  4. I en artikkel fra BBC hevdes det at dugnader faktisk har skapt Norges arbeidsmoral.
  5. Tilbake i 2014 jobbet omtrent 60% av nordmenn frivillig for minst én organisasjon ifølge SSB. Dette må jo kunne sies å være imponerende.