10 populære idretter i Norge

I 2018 ble Norge kåret av nettstedet Greatest Sporting Nation til verdens beste idrettsnasjon! Det at Norge, med bare 5 millioner innbyggere, klarer å stå opp mot store nasjoner som USA, Russland og Storbritannia, er jo ikke annet enn utrolig imponerende.

Kåringen viser at idrett utvilsomt er en stor del av livet til mange Nordmenn. Vi skal i denne artikkelen se nærmere på 10 populære idretter her til lands, både når det kommer til tilskuere og deltakelse. Rekkefølgen er vilkårlig.

1. Langrenn

Gutt som går på langrenn

Opprinnelig er langrenn en konkurranseidrett som ble utviklet fra vanlig skigåing. Langrenn er i dag en av skiidrettenes mest populære folkesporter her til lands. De norske langrennsløperne Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang banet vei for idrettens popularitet på 90-tallet. Siden den gang har langrenn vært populær underholdning for nordmenn som liker å se vinteridrett på TV.

2. Fotball

fotballbane

Fotball kan nok hevdes å være nordmenns mest populære idrett uavhengig av årstid. Utallige nordmenn følger spent med på TV-skjermen for å få med seg kampene til favorittlagene sine gjennom sesongen. I tillegg kjøper tusenvis av fotballfans billetter til de mange fotballkampene som spilles hver sesong. Fotball faller ofte i smak hos nordmenn i alle samfunnslag, uavhengig av utdannelsesnivå, inntekt og alder.

3. Håndball

Håndball er også en idrett som stadig øker når det kommer til popularitet. Mye av interessen rettet mot sporten kan takkes de norske håndballjentene som ofte får mye oppmerksomhet for sine sterke prestasjoner i ulike turneringer.

Håndballkamp

Det finnes bevis på at en slags versjon av håndball, expulsim ludere, ble spilt av kvinner allerede i romertiden. Men sporten slik vi kjenner den oppsto på slutten av 19-hundretallet i Nord-Europa, først og fremst i Tyskland og de skandinaviske landene.

4. Alpint

jente som kjører slalåm

Alpint en populær idrett som byr på mye fart og spenning. I denne sporten er skistøvlene fastspente til skiene, uten at utøveren kan bevege hælen. Alpint omfatter flere grener, men fellesnevneren er skikjøring som foregår i bratte terreng. De ulike grenene er; Slalåm, Storslalåm, Parallellslalåm, Utfor, Super-G og frikjøring. Enkelte av disse øvelsene kan igjen settes sammen til det som kalles Alpin kombinasjon.

5. Friidrett

Mann som gjør seg klar til å løpe

Friidrett er en populær sommeridrett som bør nevnes blant de mest populære idrettene i Norge. Bislett Games er ett av Norges største friidrettsstevner som arrangeres hvert år på Bislett i hovedstaden. Dette er et stort arrangement som tiltrekker tusenvis av publikummere og seere som ønsker å få med seg friidrettens beste utøvere. I friidrett konkurreres det i velkjente øvelser som blant annet kast, hopp, og løp.

6. Sykling

Sykling som idrett har blitt stadig mer populært i Norge. Sporten ble en OL-gren allerede i 1896 og har siden den gang banet vei for ivrige tilhengere, og ikke minst velkjente syklister. I sykling finnes en rekke grener som alle inngår i sporten. Blant kategoriene finner du for eksempel landeveissykling, banesykling, og sykkelcross.

7. Motorsport

Motorsport tilsier all motorisert idrett som blant annet omfatter bilsport, motorbåtsport, motorflysport, og motorsykkelsport. Motorsport gjorde sitt inntog i Norge allerede i 1916, da Norsk Motorcycle-Club ble stiftet. Siden den gang har det blitt etablert en rekke andre motorklubber på kryss og tvers av hele landet. Aktiviteten blir stadig mer populær blant motorfrelste nordmenn, og det har blitt hevdet at Norge er en stormakt innen motorsport.

8. Skihopping

gutt som hopper på ski

Skihopping regnes å ha sin opprinnelse i Telemark, og den første offisielle konkurransen tok sted i Trysil allerede i 1862. Idretten gjennomføres i en hoppbakke der det er om å gjøre å hoppe lengst med ski på beina. Holmenkollbakken i Oslo har dannet grunnlaget for mange spennende arrangementer, blant annet OL og VM, siden åpningen i 1892.

9. Curling

Curlingbane

Curling sies å ha blitt spilt så tidlig som på 1500-tallet i Skottland. I Norge fikk vinteridretten sitt tydelige gjennombrudd som en populær sport og aktivitet, da det norske landslaget tok OL-gull i Salt Lake City i 2002. Flere av de største byene i Norge tilbyr innendørs haller med curlingbaner. Disse ishallene danner et godt grunnlag for at alle nordmenn kan prøve seg på noen runder, og kanskje til og med utvikle en lidenskap for sporten.

10. Skøyting

Skøyteidretten er en tradisjonsrik sport som fremdeles er populær blant mange nordmenn. Sporten er fartsfylt og ofte dramatisk, noe som kan forklare dens evne til å skape begeistring både blant deltakere og tilskuere.

Skøyting omfatter grenene hurtigløp, kortbaneløp, og kunstløp. I Norge er idretten organisert i Norges Skøyteforbund, som ble stiftet helt tilbake i 1893.

Tjene penger til idrettslaget?

Har idrettslaget ditt behov for å skaffe inntekter til klubbkassen? Kanskje skal dere eksempelvis reise på Norway Cup eller finansiere nytt treningsutstyr? Da kan vi i Norgesbriketten hjelpe dere! Les gjerne mer om dugnad for idrettslag. Gjennom salg av våre fantastiske tennbriketter kan dere tjene store penger til klubben. Dugnaden er både enkel, lønnsom og risikofri, og produktet har vist seg å være svært lettsolgt gjennom hundrevis av idrettslag vi allerede har samarbeidet med.